Żywność bez awartości glutenu

W obecnych czasach panuje moda na zdrową żywność, w której nie brakuje niezbędnych witamin i minerałów pochodzących z nieprzetworzonych produktów. Wiele osób świadomie rezygnuje z przetworzonej żywności na rzecz świeżych warzyw i owoców, czy cennych kasz i makaronów. Coraz głośniej się robi o produktach bezglutenowych, ponieważ wiele osób zmaga się z nietolerancją na ten składnik. 

Jaką żywność bez glutenu warto spożywać? 

internetowy sklep z żywnością bezglutenowąNie tylko osoby z nietolerancją pokarmową muszą unikać glutenu, ponieważ przede wszystkim z diety muszą go wyeliminować osoby chore na celiakię. Żeby wiedzieć czego unikać, trzeba wiedzieć czym jest gluten i gdzie się go znajdzie. Jest to mieszanka równych rodzajów białek występujących w pszenicy i jej odmianach, które są odpowiedzialne za elastyczność i strukturę ciasta. Oczywiście można także mąkę glutenową zamienić na bezglutenową, jednak aby ciasto wyrosło i było smaczne, trzeba nieco zmodyfikować przepis pod kątem proporcji i składników. Internetowy sklep z żywnością bezglutenową jest świetnym miejscem na zrobienie tanich zakupów. Kupimy tu przede wszystkim różne rodzaje mąk, które nie zawierają glutenu, na przykład mąkę gryczaną, kukurydzianą, kokosową, czy jaglaną. Naturalnie bezglutenowe są też kasze, których nie brakuje w sklepie. Możemy w nim kupić gotowe ciastka, batony, czekolady, czy odpowiednio przygotowywane majonezy i ketchupy. Producenci żywności często dodają do wielu produktów dodatki spożywcze, które mają na celu poprawić smak, czy konsystencje, a przy okazji zawierają gluten. Żywność bez glutenu przede wszystkim nie zawiera pszenicy, gdyż jest ona zastąpiona innymi rodzajami mąk. Takie produkty są najczęściej znacznie zdrowsze niż te pszeniczne, ponieważ wykorzystują bardziej wartościowe mąki i mają dodatki w postaci pestek dyni, słonecznika, czy sezamu. 

Sklepy internetowe mają najczęściej znacznie większy wybór produktów niż sklepy stacjonarne, dlatego też lepiej robić zakupy w sieci. Sprzedaż żywności bezglutenowej z roku na rok rośnie, ponieważ sięgają po nią także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać i wybierają bardziej wartościowe produkty. Z uwagi na składniki jakie zawierają takie produkty, są one nieco droższe niż zwykłe, pszenne wyroby, ale mimo tego nie brakuje na nie chętnych.