Spożywcza ziemia okrzemkowa – specyfik dla zdrowia

Spożywcza ziemia okrzemkowa – specyfik dla zdrowia

Dbanie o zdrowie to jedno z tych zadań, które dla każdego człowieka powinny być priorytetem. Baczne zwrócenie uwagi na czasy, w których żyjemy, winno stać się bodźcem do szczególnej troski o prawidłowe funkcjonowanie organizmu, któremu nie pomagają ani smog, ani siedzący tryb życia, ani nadmiar szkodliwych dodatków umieszczanych w żywności.

Wszechstronne zastosowanie ziemi okrzemkowej

spożywcza ziemia okrzemkowaOznacza to, że należy skupić się na poszukiwaniu takich substancji, które pozwolą oczyścić i wzmocnić organizm, a także dostarczą wszystkiego, co niezbędne do odpowiedniego działania wszystkich jego komórek. Jednym z takich dobrych wyborów jest diatomit (lub innymi słowy: ziemia okrzemkowa). Spożywcza ziemia okrzemkowa to naturalny specyfik pochodzenia organicznego. Jest to mineralna skała osadowa utworzona głównie z pancerzyków okrzemek, czyli glonów jednokomórkowych. W związku z tym składa się ona w 85% z krzemionki, która stanowi świetne źródło przyswajalnego krzemu, zaś resztę jej składników stanowią sód, magnez, żelazo, wapń oraz inne mikroelementy. Jak widać, jest to więc suplement o niebagatelnym znaczeniu i sprawdza się głównie jako środek detoksykacyjny. Uważa się, że diatomit jest bardzo pomocny w pozbywaniu się pasożytów, bakterii i metali ciężkich z organizmu, a jednocześnie bardzo dobrze wpływa na pracę układu krwionośnego (na przykład poprzez wyregulowanie ciśnienia krwi). Równie dobrze działa on również na wygląd skóry, pomagając w uporaniu się z dokuczliwymi objawami łuszczycy albo atopowego zapalenia skóry.

Stosując kurację diatomitem, warto zwracać uwagę na ilość wypijanej wody, ponieważ polepsza ona działanie suplementu i przyspiesza detoks. Po sześciu miesiącach spożywania ziemi okrzemkowej należy zrobić przynajmniej miesięczną przerwę, pamiętając o stałej obserwacji organizmu.