Smaczne masło orzechowe

 

Wiele osób jako przekąskę zajada przeróżne bakalie, które są smaczne, pożywne i bogate w witaminy i minerały. Najcenniejsze z nich są orzechy, które pomimo dużej kaloryczności, są niezastąpione w diecie każdego człowieka z uwagi na cenne wartości.

Wykonanie masła orzechowego

naturalne masło orzechoweCoraz częściej ludzie zaczynają świadomie podchodzić do diety, ponieważ ma ona ogromny wpływ na nasze zdrowie. Warto z niej wykluczyć lub mocno ograniczyć cukier, sól i niezdrowy tłuszcze. Popularne kremy do smarowania pieczywa o smaku batonów czy czekolady, może zastąpić smaczne naturalne masło orzechowe. Można je kupić w każdym sklepie z ekologiczną i zdrową żywnością, albo w większości sklepów spożywczych. Jednak koniecznie trzeba sprawdzać ich składy, ponieważ niektórzy producenci dodają do nich sól lub cukier. Najlepsze będą zupełnie naturalne, bez żadnych dodatków, czyli składające się tylko z orzechów. Masło orzechowe może być wykonane z orzechów nerkowca, włoskich, laskowych czy nawet migdałów, tworząc masło migdałowe. Taki produkt można kupić, ale jego cena będzie dość wysoka z uwagi na cenę orzechów, ale można je także samodzielnie wykonać. Do tego zadania będzie nam potrzebny blender ręczny lub kielichowy i dowolne orzechy. Trzeba je tak długo mielić a powstanie z nich jednolita masa o płynnej konsystencji. Co prawda zabiera to trochę czasu, bo sprzęt musi tez odpoczywać w trakcie długiej pracy, ale przeważnie po kilkunastu seriach mielenia, masło jest gotowe. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Domowej roboty masło jest w stu procentach naturalne i pełne wartościowych witamin i minerałów. Można go używać do smarowania pieczywa, naleśników, placuszków czy dodawać do owsianek i deserów. Masło ma dość długą datę ważności, szczególnie kiedy leży w lodówce.