Rodzaje chińskiego makaronu

Kuchnia azjatycka stała się bardzo popularna w Polsce przez kilka ostatnich lat. Chociaż początkowo kojarzyła się tylko z chińskimi zupkami, które nie miały nic wspólnego z kuchnią z tamtego regionu, obecnie jest wielu smakoszy kuchni azjatyckiej, w szczególności właśnie chińskiej. Wiele osób chodzi na warsztaty z gotowania według smaków z tego regionu lub do azjatyckich restauracji w większych miastach.

Popularność makaronu z chin

makaron chińskiWiele osób nie jest jeszcze tak chętna, żeby kosztować różnorodnych dań mięsnych charakterystycznych dla kuchni chińskiej, jednak duża popularnością cieszą się dania makaronowe, które są bliższe naszym europejskim wyobrażeniom. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że makaron chiński nie musi być wytworzony z ryżu, a wiele rodzajów makaronu w Państwie Środka jest wytwarzanych z pszenicy. Chiński makaron jest jedna niemal zawsze w formie długich pasków podobnych do znanego nam makaronu spaghetti. Bardzo popularny jest jednak makaron sojowy, który wygląda jak bardzo cienie białe niteczki. Tak naprawdę jest to jednak polska nazwa handlowa, ponieważ makaron ten produkuję się zazwyczaj ze skrobi ziemniaczanej, batatów lub fasoli mung. Nie zmienia to faktu, że makarony chińskie są dostępne w polskich sklepach i cieszą się bardzo dużą popularnością, a Polacy coraz częściej uczą się wykorzystywać go w zupach chińskich, które nie mają nic wspólnego z popularnymi zupkami błyskawicznymi.

Potwierdzeniem zainteresowania kuchnią chińską jest zwiększająca się ilość produktów charakterystycznych dla dań z tego kraju, które możemy kupić w wielu polskich marketach. Makaron z tego kraju jest na tyle popularny, że wiele osób rezygnuje ze standardowych odmian europejskich zwłaszcza, jeśli musi stosować różnego rodzaju diety, które wykluczają stosowanie pszenicy.