Kurkuma jako orientalna przyprawa

Charakterystyczną dla kuchni indyjskiej przyprawą jest kurkuma. Użyta do potraw daje im ciekawy smak oraz kolor, dzięki czemu coraz chętniej używana jest również w Polskiej kuchni. Jest otrzymywana z ostryżu długiego, który przypomina korzeń imbiru. W sklepach zazwyczaj jest sprzedawana w formie sproszkowanej, ale dostać ją można również w ususzonych plastrach. Jak można ją wykorzystać i jakie ma właściwości?

Wykorzystanie kurkumy w kuchni

kurkuma bio w plastrachJest to roślina, którą naturalnie można spotkać w klimacie tropikalnym, ale w dzisiejszych czasach uprawia się ją już w zimniejszych regionach takich jak Polska. Jej kłącze, które jest źródłem powstawania tej przyprawy, wyglądem przypomina korzeń imbiru. Dopiero po przekrojeniu można zauważyć znaczącą różnicę. W środku jest ono intensywnie pomarańczowe i ma mocny zapach. Jej smak jest ostry, ale jednocześnie lekko kwaskowaty. W formie sproszkowanej może ona powodować silne barwienie – niektórym konsumentom może to przeszkadzać, dlatego też na rynku pojawiła się kurkuma bio w plastrach. Jest to o wiele bardziej wygodniejsze i łatwiej jest odmierzać konkretne dawki. Ta przyprawa cenione jest również za swoje właściwości lecznicze – zawiera w sobie tumeron, który wspomaga rozwój komórek nerwowych w mózgu. Często zaleca się jej stosowanie podczas leczenia po udarze – działa wówczas wspomagająco. Kurkuma ma również działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest również świetnym antyoksydantem, który hamuje procesy starzenia. Osoby, które są na diecie i chcą schudnąć często sięgają po nią, ponieważ skutecznie wspomaga odchudzanie. Szklanka wody z cytryną i plastrem kurkumy jest dość sycąca i niweluje chęć podjadania oraz poprawia ogólny stan zdrowia. Plastry można wcześniej zaparzyć i tak przygotowany napar wypijać w ciągu dnia.

Regularne stosowanie kurkumy w kuchni pozwala skutecznie wspomóc organizm i niesie ze sobą wiele cennych efektów. Można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów – dodawać do potraw, napojów lub koktajli. Kurkumina, która jest głównym jej składnikiem wzmacnia odporność, wspomaga pracę niektórych narządów wewnętrznych, a nawet spełnia istotną rolę w leczeniu z nowotworem. Ze względu na to zaleca się jej dzienne spożywanie w nie większych ilościach niż kulinarne zastosowania.