Od dziecka bardzo lubiłam miód. Jednakże, dopiero niedawno dowiedziałam się, że istnieją różne rodzaje miodu. Mało tego, dowiedziałam się także, że każdy taki rodzaj miodu ma inne właściwości prozdrowotne i powinno się go spożywać na różne dolegliwości. Ostatnio będąc w sklepie zobaczyłam na półce miód gryczany. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam i tym bardziej nie jadłam.
Jakie właściwości ma miód z gryki?
Od razu się nim zainteresowałam, ponieważ miał on piękną, ciemną barwę. Sprzedawczyni pokazała mi ten miód gryczany Na co pomaga dowiedziałam się z jego etykiety. Przeczytałam, że taki miód reguluje poziom hemoglobiny w organizmie, dlatego jest szczególnie zalecany osobom z anemią oraz z problemami z sercem i układem krążenia. Oprócz tego odtruwa on organizm, gdyż pomaga pozbyć się bakterii. Jak każdy miód tak samo miód gryczany jest także naturalnym antybiotykiem i można go stosować profilaktycznie w sezonie przeziębień, aby wzmocnić odporność. Sprzedawczyni zapewniła mnie, że ona sama stosuje ten miód i jest z niego bardzo zadowolona. Posiada on gładką konsystencję i nie jest zbyt słodki. Świetnie nadaje się jako dodatek do deserów, wytrawnych potraw oraz napoi. Zachęcona takimi właściwościami prozdrowotnymi zdecydowałam się go zakupić. Miałam bowiem od pewnego czasu problemy z sercem i układem krążenia.
Wiedziałam, że taki miód może mi bardzo pomóc. Byłam bardzo ciekawa, jak on smakuje, dlatego jeszcze tego samego dnia po powrocie do mieszkania rozpakowałam zakupy i otworzyłam słoiczek z miodem. Miał on bardzo intensywny zapach gryki, który mnie osobiście się spodobał. Z tego co się jeszcze dowiedziałam, po otwarciu jego kolor mógł stać się jeszcze ciemniejszy, bardziej „herbaciany”, a nawet czarny. Właściwości zdrowotne jednak zachowywał on bardzo długo.