Jak przedłużyć trwałość żywności

Podczas produkcji żywności obecnie stosuje się różne sposoby na naturalne przedłużenie trwałości danego produktu. Udaje się to osiągnąć najczęściej dzięki nowoczesnym opakowaniom, takim jak folie barierowe. Dzięki nim możliwe jest znaczne ograniczenie stosowania konserwantów, nawet do tak nietrwałych z natury produktów jak wędliny.

Zalety laminatów barierowych

laminaty barierowe do wędlinWędliny i inne produkty pochodzenia zwierzęcego są z natury bardzo nietrwałe. Z tego też względu z zasady podczas produkowania tego typu żywności stosowano do tej pory duże ilości konserwantów. Oczywiście takie substancje chemiczne nie są obojętne dla naszego zdrowia, dlatego też obecnie poszukuje się nowych sposobów na przedłużenie terminu przydatności do spożycia wędlin. Najczęściej w tym celu stosowane są laminaty barierowe do wędlin. Główną zaletą tego sposobu pakowania jest fakt, że między powierzchnią laminatu a produktem spożywczym pozostaje minimalnie mało wolnej przestrzeni. W ten sposób dochodzi do powstania zjawiska próżni pod powierzchnią folii, co z kolei przekłada się na przedłużenie terminu przydatności do spożycia danej wędliny czy też mięsa bez konieczności stosowania zbyt dużej ilości konserwantów. Wpływ na to ma także fakt, ze laminaty barierowe są złożone z kilku warstw folii. Dzięki temu laminaty bateriowe mogą posiadać na swojej powierzchni różnego rodzaju nadruki, a jednocześnie nie maja one styczności z zapakowanym produktem. W tym celu najczęściej wykorzystuje się druk międzywarstwowy, co również sprawia, że sam tekst czy też grafika jest chroniona przed uszkodzeniami najbardziej zewnętrzną warstwą laminatu barierowego. Oprócz uniemożliwienia rozwoju bakterii pod powierzchnią laminatu bardzo ważne jest również ograniczenie innych czynników które mogą spowodować psucie się żywności. Laminaty barierowe z tego względu zabezpieczają żywność również przed niekorzystnym wpływem na żywność takich czynników jak tlen, woda, światło czy tez promieniowe UV. Stopień ochrony czy też barierowości danego laminatu można dostosować poprzez dobranie składu i ilości warstw folii.

W obecnych czasach coraz ważniejsze staje się znalezienie naturalnych sposobów na ochronę żywności przed zepsuciem. Można tego dokonać pakując ją w odpowiedni sposób zaraz po wyprodukowaniu. Wydaje się że najlepszą barierą są specjalne, wielowarstwowe folie.