Ile kosztuje dzika róża?

Niemal każdy z nas stosował lub stosuje jakiegoś rodzaju suplementy diety. Nie ma w tym nic złego, jednakże trzeba je dobierać ostrożnie, gdyż wiele z nich po prostu nie działa, ale są też takie, które mogą nam wręcz zaszkodzić.

Czy warto suplementować dziką różę?

smaczna dzika róża sproszkowanaJednym z suplementów, których działanie jest naprawdę mocne i przydaje się w wielu dolegliwościach, jest dzika róża. Jest to bardzo popularny krzew, który występuje na świecie w liczbie ponad tysiąca czterystu gatunków. W Polsce stosowano ją od średniowiecza, najczęściej w postaci naparów podawanych w czasie przeziębienia oraz wysokiej gorączki, a to z uwagi na bardzo wysoką zawartość witaminy C. Jednak podaje się ją nie tylko w tym przypadku, albowiem jest wskazana także przy dolegliwościach wątrobowych i sercowych oraz przy biegunce. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne, chłodzące, osuszające i wzmacniające, dlatego też często jest stosowana w przypadku trudno gojących się ran, owrzodzeń i oparzeń. Smaczna dzika róża sproszkowana może być przyjmowana z jogurtem lub koktajlem owocowym, ale także bezpośrednio z łyżeczki – jednak wówczas należy popić dużą ilością wody. Do dobroczynnego działania dzikiej róży należy dodać także wspomaganie pracy układu nerwowego oraz immunologicznego, jak również zwalczanie uczucie zmęczenia i znużenia. Dzika róża zwiększa także przyswajanie żelaza, toteż jest zalecana wszystkim, którzy mają problem z jego niedoborem. Gdy chodzi o koszt sproszkowanej, dzikiej róży, to za opakowanie opakowanie o wadze pół kilograma zapłacimy od czterdziestu dwóch do ponad osiemdziesięciu złotych. Rozbieżności w cenie wynikają oczywiście z tego, kto jest producentem, bowiem jest tak naprawdę tylko kilka firm, których suplementom warto ufać. Te najlepsze cenią swoje produkty dość wysoko, ale kupując je, mamy gwarancję, że nabywamy możliwie najlepszy, bo zweryfikowany przez setki tysięcy konsumentów.

Wydawać by się mogło, że dzika róża to zwyczajna roślina i używa się jej wyłącznie z uwagi na walory smakowe. Jak widać, jest jednak zupełnie inaczej, bowiem stosowana jest również w celach terapeutycznych, a jej prozdrowotne właściwości wpływają na wiele istotnych dla funkcjonowania naszego organizmu układów, jak, na przykład, nerwowy i krwionośny.