Czym cechują się wina z Hiszpanii?

Alkohole to trunki, które mogą pomóc zrelaksować się, nabrać lepszego humoru lub imprezowego nastroju. Ich gama jest tak ogromna, że zależności od okazji i upodobań każdy może wybrać coś dla siebie. Można przebierać nie tylko w ich rodzajach i stężeniach, ale również kraju pochodzenia. Niemal każde państwo może poszczycić się charakterystycznymi dla niego trunkami. 

Różnorodność gatunków win hiszpańskich

hiszpańskie winoSłoneczna Hiszpania kojarzy się z pięknymi plażami, kuchnią śródziemnomorską, energicznymi mieszkańcami oraz pysznym winem. Na charakterystykę tego trunku w Hiszpanii ma wpływ głównie region, z którego pochodzi, m.in. Andaluzja, Walencja, Katalonia, Baleary czy Galicja. Różnorodny klimat i ukształtowanie terenu sprawiają, że uprawiane gatunki winogron różnią się od siebie, tym samym tworząc odmienne smaki i kolory win. Hiszpańskie wino trafia w gusta najbardziej wymagających koneserów dzięki staranności i długoletniej tradycji produkcji win. Hiszpania jest jednym z najważniejszych producentów tego alkoholu w rejonie Morza Śródziemnego. Wyroby są klasyfikowane z uwagi na pochodzenie i czas dojrzewania. Jednym z popularniejszych regionów winiarskich jest Roja, gdzie bazuje się na dwóch szczepach: Tempranillo i Garnacha. Są to w głównej mierze wina czerwone o intensywnym, owocowym smaku z dominacją czereśni, fig i tytoniu. Jerez jest natomiast wyjątkowym regionem, w którym produkuje się unikalne, wzmacniane wina białe zwane Sherry. Mają nieco wyższą zawartość alkoholu od standardowych wariantów, oscylującą w granicach 15-22%. 

Hiszpania to kraj o bogatej tradycji i kulturze delektowania się jedzeniem przy wyśmienitych trunkach. Zwiedzanie tamtych regionów można połączyć z odkrywaniem ich smaków win. Ponad milion hektarów powierzchni Hiszpanii jest pokryta winnicami, więc z pewnością każdy miłośnik tego trunku znajdzie dopasowany do jego gustu rodzaj wina.